Wim Bult Inline mastering
  • Company: Inlinemastering

Team Information

Gast docent Wim Bult mastering engineer Inline mastering.

Wim heeft meer dan 25 jaar ervaring in de muziek industrie en is sinds 2006 gespecialiseerd in mastering.

https://www.inlinemastering.com

Mastering,

Is het (tegenwoordig vaak digitaal) afwerken van een (geluid)mix naar een constante totaalklank. Hierbij wordt de verhouding tussen alle frequenties beluisterd en zichtbaar gemaakt. Opvolgend  worden er met diverse hulpmiddelen (zoals een equalizer, hardware en software) kleine klankcorrecties gedaan. 

Verder wordt er meestal met een compressor en een limiter voor gezorgd dat het geheel luider gaat klinken.  En stillere gedeelten dus niet wegvallen. Daarnaast wordt de volgorde van een muziekalbum definitief bepaald. Worden de pauzes tussen de nummers aangebracht of worden nummers aan elkaar gezet. Ook wordt er in dit stadium vaak teruggegaan van 24 bit naar 16 bit. Aangezien de cd een 16-bitsmedium is en de meeste digitale recorders intern met veel meer bits werken. Tot slot wordt de mix geschikt gemaakt om overal gedraaid te worden.

Onderscheid

Men maakt onderscheid tussen digitale en analoge mastering. In het geval van digitale mastering wordt het bewerken meestal volledig uitgevoerd met behulp van computertechnologie en speciale audiosoftware, de zogenaamde DAW of digitale audiowerkstation. Alle noodzakelijke apparatuur benodigd voor mastering is hier beschikbaar als software plug-in. Deze methode is goedkoop maar is onderhevig aan beperkingen, vooral als het gaat om realtime-mogelijkheden, omdat deze plug-ins een (korte) vertraging veroorzaken. Daarom wordt in professionele studio’s bij voorkeur externe DSP-gebaseerde studioapparatuur verwerkt in het signaalpad.

Bij een analoge master gebruikt de masteringtechnicus analoge apparaten die het signaal via een analoog-digitaalomzetter geschikt maken voor gebruik in een digitale omgeving. Het gebruik van analoge apparatuur elimineert deels artefacten als gevolg van digitale bewerking.

Verandering

Door de toename van computertechnologie neemt het gebruikt van externe apparatuur af. Steeds meer producenten maken hun hardware ook beschikbaar als softwareversie, die in bepaalde situaties een gelijk mathematisch resultaat geeft.