opleiding geluidstechniek en producer academie blog artikel bass amp met top en gitaar set up. opleiding geluidstechniek, opleiding muziek mbo

OPLEIDING DETAILS

     Hoofdstukken
14
     Toetsen
5
     Tijd
52 weken
      Niveau
MID level
     Start datum
27 november
    Beschikbare plekken
9
     Verplichte intake
Nee

OPLEIDING GELUIDSTECHNIEK ONTKETEN JE POTENTIEEL

Heb je een passie voor muziek? Droom je ervan om de perfecte soundscapes te creëren die het publiek boeien en een blijvende impact achterlaten? Zoek niet verder, want wij hebben de sleutel tot het ontsluiten van je potentieel met de opleiding geluidstechniek. opleiding geluidstechnicus

In de voortdurend evoluerende muziekwereld is het beheersen van de kunst van geluidsbewerking en opnametechnieken essentieel om hoogwaardige liveoptredens en professionele studio-opnames te kunnen realiseren. Tijdens deze opleiding als geluidstechnicus werken we één keer per week, gedurende een periode van één jaar samen aan het ontwikkelen van jouw vaardigheden.

OVER DE OPLEIDING GELUIDSTECHNICUS

Bereid je voor op een ongeëvenaarde geluidsreis en ontketen je ware potentieel als geluidstechnicus. Of je nu een beginner bent die je carrière een kickstart wil geven of een ervaren audio-professionel die zijn vaardigheden wil verfijnen, ons opleiding geluidstechniek is ontworpen voor alle niveaus.

Tijdens de opleiding geluidstechniek krijg je inzicht in alle fundamentele principes van geluid. Dit stelt je in staat om, of je nu een toekomstige professional bent of al enige ervaring hebt, in elke situatie de best mogelijke geluidsbeleving voor je luisteraars en opdrachtgever(s) te creëren. Bovendien leer je geavanceerde technieken die essentieel zijn om elke sessie, of deze nu plaatsvindt in een live-omgeving of een studio, hoe uitdagend dan ook, een succes te maken.

WAT GA JE ALLEMAAL LEREN TIJDENS DE OPLEIDING GELUIDSTECHNICUS

In eerste instantie zul je alle fundamentele principes leren die essentieel zijn voor het vak van geluidstechnicus. Je verwerft grondige kennis van zowel digitale als analoge apparatuur, waaronder microfoons, versterkers, compressors en andere benodigde randapparatuur. Daarnaast leer je tijdens dit traject om op professioneel niveau op te nemen, mixen en te masteren, waardoor je als toekomstige professional de gewenste sonische kwaliteit kunt bereiken en leveren, zowel in een live- als in een studio-omgeving.

Je gaat nauw samenwerken met artiesten en producers om hun visie tot leven te brengen. Je zult elk instrument en elke stem zorgvuldig bewerken, zowel voor liveoptredens als in de studio, om ervoor te zorgen dat het eindresultaat een professionele en meeslepende luisterervaring biedt.

“Een geluidstechnicus moet zowel technisch onderlegd als creatief zijn, en in staat zijn om te werken met geavanceerde apparatuur en software.”

Tijdens de opleiding leer je ook alles over akoestiek en hoe je de eigenschappen ervan kunt beheersen en controleren. Je verwerft inzicht in hoe verschillende frequenties werken en elkaar beïnvloeden. Een andere belangrijke vaardigheid die je tijdens de opleiding ontwikkelt, is het vermogen om snel veranderingen in een ruimte waar te nemen en deze even snel aan te passen.

Onze curriculum is zeer uitgebreid en is samengesteld uit de volgende onderdelen.

WAT WORDT BEHANDELD,

 • Geluidstechniek niveau 1 – Geluidstheorie maar ook 
 • Geluidstechniek niveau 2 – Live en Studiotechniek (en) daarnaast daarnaast 
 • Geluidstechniek niveau 3 – Gehoortraining verder.  verder
 • Geluidstechniek niveau 4 – Akoustiek ook
 • Geluidstechniek niveau 5 – Analoog VS Digitaal
 • Geluidstechniek niveau 6 – Dynamics
 • Geluidstechniek niveau 7 – EQ, delay en reverb

Ontdek hoe je van iedere live opname, groot of klein, tot een succes maakt.

Dit onderdeel bestaat uit 7 onderdelen waar je de meest voorkomende live situaties leert kennen en ontdek hoe je in deze situaties dient te handelen. opleiding geluidstechnicus

 • Geluidstechniek niveau 8 – Microfoons bovendien
 • Geluidstechniek niveau 9 – Routing en als laatste
 • Geluidstechniek niveau 10 – Overige apparatuur daarnaast
 • Geluidstechniek niveau 11 – Waar dien je rekening mee te houden
 • Geluidstechniek niveau 12 – Microfoon plaatsing
 • Geluidstechniek niveau 13 – Basis bewerking studiotechnieken
 • Geluidstechniek niveau 14 – Geavanceerde bewerkingstechnieken

Het aanvullend lesmateriaal zal worden uitgereikt in boekvorm en video tutorials.

VAARDIGHEDEN EN KWALITEITEN DIE NODIG ZIJN VOOR HET VAK GELUIDSTECHNIEK

Door het volgen van de opleiding tot geluidstechnicus bij Pro Audio Education, ontwikkel en verfijn je alle cruciale vaardigheden die nodig zijn om zowel jouw eigen als andermans muzikale visie volledig tot leven te laten komen. Hoewel sommige mensen het beroep van geluidstechnicus onderschatten, is het eigenlijk een complexe kunst die veel technische kennis en ervaring vereist. Een goede geluidstechnicus kan het verschil maken tussen een matige opname/ optreden en een professionele productie die indruk maakt op het publiek en opdrachtgever(s).

Tijdens deze opleiding tot geluidstechnicus leer je niet alleen de technische aspecten van het vak, maar ook de artistieke en creatieve kanten ervan. Je leert hoe je de emotie en sfeer van een nummer kunt behouden, kan creëren en overbrengen door de juiste keuzes en beslissingen te nemen op het goede moment.

ESSENTIELE APPARATUUR EN SOFTWARE VOOR GELUIDSTECHNIEK

Je krijgt de kans om te werken met professionele apparatuur en software, zodat je direct praktijkervaring kunt opdoen. Daarnaast leer je alle essentiële moderne technieken, zoals 3D-geluidsbewerking en ADSR-toepassingen, zowel digitaal als analoog.

Ons uitgebreide curriculum voor de opleiding geluidstechnicus omvat alle benodigde informatie over monitors, mixers (zowel digitaal als analoog), akoestiek, geluidsbewerking en nog veel meer.

Een van de doelen van de opleiding is om je vertrouwd te maken met het vak geluidstechnicus en je te leren hoe je het geluid in alle omstandigheden naar je hand kan zetten. Dit bereiken we met behulp van onze eigen ontwikkelde les- en leertechnieken, waardoor jij als student snel de noodzakelijke vaardigheden eigen maakt. De vaardigheden die je nodig hebt om een succesvolle carrière te starten of voort te zetten als geluidstechnicus.

PRAKTIJKERVARING EN STAGES OPLEIDING GELUIDSTECHNIEK

Naast het volgen van een gedegen opleiding geluidstechniek is het ook belangrijk om praktijkervaring op te doen. Dit kan worden bereikt door stages te lopen bij lokale opnamestudio’s of live geluidstechnicus te worden bij concerten en/ of evenementen. Door praktijkervaring op te doen, krijg je de kans om je vaardigheden in de praktijk te brengen en te leren van professionals in het veld. Daarnaast kun je waardevolle connecties en netwerken opbouwen die je kunnen helpen bij het vinden van werk in de toekomst.

Het is ook een goed idee om je eigen projecten te starten en je mix vaardigheden te oefenen. Dit kan variëren van het opnemen en mixen van nummers voor lokale bands tot het maken van geluidseffecten voor films en videogames. Door je eigen projecten te starten, kun je je creativiteit de vrije loop laten en je portfolio opbouwen.

Tijdens de opleiding zullen we studenten zonder ervaring begeleiden bij het vinden van een geschikte stageplaats.

NETWERKEN EN CONNECTIES IN DE INDUSTRIE OPBOUWEN

Het opbouwen van netwerken en connecties in de muziekindustrie is cruciaal voor je succes als geluidstechnicus. Om hierbij onze studenten in te ondersteunen, zal je als student van Pro Audio Education worden uitgenodigd en op de hoogte worden gehouden van industrie-evenementen, conferenties en workshops. Hier krijg je de kans om andere professionals te ontmoeten en je werk te presenteren. Bovendien kun je hier nieuwe samenwerkingen aangaan met andere geluidstechnici om ideeën en ervaringen uit te wisselen.

DOCENTENTEAM

Het docententeam bestaat uit vaste docenten die naast lesgeven ook allemaal actief zijn in het werkveld, oud studenten, professionals die masterclasses verzorgen en grote artiesten die tijdens luistersessies je werk beoordelen.

NA DE OPLEIDING GELUIDSTECHNIEK

Na je opleiding ben je afgestudeerd als Podium studio technicus Pro Audio Education NL.

Om de kwaliteit van onze opleidingen te bewaken worden onze interne examens door derde afgenomen en beoordeeld. Je bent bij ons dus niet automatische geslaagd bij deelname.

PRIJZEN

Hier onze een overzicht van onze prijzen

 • Prijs deeltijdtraject live geluid, 5 termijnen betaling, 1ste termijn €1495,– overige 4 termijnen €429,- (*)
 • 133,5 praktijk/ privé lessen, 63 uur theorielessen.

Onze prijzen zijn BTW vrijgesteld.

AANVULLENDE INFORMATIE OPLEIDING GELUIDSTECHNIEK

Aanvullende informatie opleiding geluidstechniek

 • Lestijden: 18:30 – 22:00
 • Minimale leeftijd 17 jaar

  AANMELDEN

  Wil je je aanmelden voor onze opleiding geluidstechniek? Klik op de knop hieronder en schrijf je direct in. Onze studiemedewerker neemt binnen 2 werkdagen contact met je op

  TESTIMONIALS

  Na al een tijdje zelf geleerd te mixen, besloot ik een cursus bij PAE te volgen. Heel veel geleerd over mixen en nu in korte tijd enorm vooruit gegaan. Ik raad dan ook iedereen deze opleiding aan die meer wil weten over mixen. producer opleiding

  Abel Romijn, Armada Music

  Top opleiding, ook als je alles wil weten over het mixen en masteren op professioneel niveau.

  Tibari Bahaj, TB Mix&Master / Top Notch records

  Vanaf de eerste les wist ik dat ik bij deze opleiding goed zat en mijn muzikale kennis kon verbreden. Een echte aanrader voor zowel beginnende als ervaren muzikant! producers opleiding

  Bas Kranenburg, Antartic Records

  Na jarenlang producties te hebben gemaakt voor verschillende doeleinden kwam ik via een krantenartikel bij Pro Audio Education. Het bleek een schot in de roos. Alle punten waarop ik vastliep in mijn producties werden behandeld, vanaf het samplen tot aan het masteren. Er is tijdens de les veel tijd voor eigen inbreng. Ik kan iedereen de opleidingen van Pro Audio Education aanraden.

  Tim Muller, MOAN Records

  Na al een aantal jaren produceren heb ik op advies van een aantal vrienden een opleiding gevolgd bij Pro Audio Education. Mijn releases zijn stukken verbeterd en door de persoonlijke begeleiding heb ik mijn work-flow kunnen optimaliseren.

  Robin Fetter, Armada Music

  Ik heb hier veel geleerd, wat natuurlijk het belangrijkste is. De docent kan ook goed inspelen op de behoefden van de leerling of groep. De apparatuur waar we mee konden werken was van hoge kwaliteit. Ik heb het gevoel dat ik hier echt iets mee kan dus al met al een goede opleiding.

  Ian beekman,

  Anderhalf jaar geleden ben ik op zoek gegaan naar een opleiding tot muziek producer. Uiteindelijk is mijn keuze op Pro Audio Education gevallen, en daar heb ik absoluut geen spijt van. Edward Renes (docent/eigenaar) heeft zelf de nodige ervaring in de muziekindustrie. De lessen zijn heel leerzaam.

  Ik wilde me graag focussen op produceren en mixen, dus hier wordt tijdens mijn privélessen veel aandacht aan besteed. Mocht je meer geïnteresseerd zijn in geluidstechniek, dan krijgen deze lessen een andere invulling. Kortom, er is veel persoonlijke aandacht en de lessen sluiten aan de bij de wensen van de student.

  Ik vind Pro Audio Education een aanrader. 😀

  Saskia Iris,

  Als autodidact was ik al jaren actief met muziek productie voordat ik aan de deeltijd opleiding Electronic Music Production begon. De basis van het produceren had ik zelf snel door, veel muziek luisteren doet wonderen. Ik bleef voor m’n gevoel echter te lang hangen op de laatste stappen voor het verkrijgen van een professionelere sound. Pro Audio Education heeft mij hierin enorm geholpen. Geen Youtube ………..

  Roger de Graaf

  Ben lang op zoek geweest naar een goede en betaalbare opleiding. Bij Pro Audio Education uitgekomen. Een stevige opleiding waar je veel persoonlijke aandacht krijgt, voelde meteen goed aan bij de intake. Volg de opleiding nu al voor de periode van ongeveer een jaar en heb al veel meer geleerd dan in de periode waarin ik zelf aan het prutsen was.
  Het maatwerk, theorie en praktijk aangepast aan de persoonlijke wensen en interesses, spreekt mij erg aan. Goede docenten en een leuke en gezellige groep waarin iedereen hard aan zijn/haar doelen werkt in een gezellige en ontspannen sfeer.

  Pieter Binnendijk

  Een pittige en zeer gedegen opleiding. In een korte tijd krijg je de mogelijkheid om heel veel te leren. Deskundigheid met een goede saus van humor maken de lessen leuk. Wat de opleiding uniek maakt is het feit dat “jouw persoonlijke wensen/doelen” ook echt uitgebreid aan bod komen, mits je bereid bent daar zelf keihard voor te werken. Voor mij de perfecte keuze geweest!

  Erwin Griesheimer