Herman Brood Academie geschokt

Dit artikel is het afgelopen jaar gepubliceerd in Het Parool. Een interessant feit is dat enkele artiesten die in het artikel genoemd worden als succesvolle artiesten, in werkelijkheid artiesten zijn die worden geproduceerd of ondersteund door voormalige studenten van Pro Audio Education NL.

Droom je van een carrière in de popmuziekwereld? Wil je als artiest of muzikant actief zijn? Of wil je juist artiesten en acts ondersteunen en hen helpen succesvol te worden? Dan ben je bij de Herman Brood Academie aan het juiste adres. Deze wervende tekst op de site van de Utrechtse mbo-opleiding staat haaks op een advies in opdracht van de minister van vandaag.

Herman brood academie, producer

Hermand Brood Academy Opheffen

In het rapport wordt gepleit om de mbo-opleiding tot artiest op te heffen, omdat er te weinig kans is op betaald werk. De opleiding zegt onaangenaam verrast en geschokt te zijn door het advies om de opleiding in zijn geheel af te schaffen. “Waar moeten talentvolle en creatieve mbo’ers dan heen om hun ambities waar te maken? Hun plek moeten we als samenleving blijven faciliteren”, zegt een woordvoerder.

“Ons onderwijs door actieve professionals uit de muziekindustrie gaat veel verder dan alleen het ontwikkelen van muzikale vaardigheden. Het ontwikkelen van creatieve eigenheid en zelfstandig ondernemerschap is cruciaal. Daarnaast staat de persoonlijke ontwikkeling van de student centraal: weten waar je kwaliteiten liggen, hoe je kansen kunt creëren en altijd verder kunt komen als mens en professional.”

Reactie Charlotte van Gelder

“Charlotte van Gelder volgt een opleiding die vergelijkbaar is met die van de Herman Brood Academie. Ze doet Artiest/Drama aan het Deltion College in Zwolle en is niet bang dat ze later geen werk kan vinden.

Natuurlijk zijn er veel studenten die het grote podium voor ogen hebben en ik natuurlijk ook. Dat is wel waar je voor gaat. Maar je moet ook realistisch blijven en je oriënteren op je vakgebied. Zeker in drama zijn er ook gewoon heel veel opties waarin de baangarantie wat hoger is. Je kunt ook aan de slag als bijvoorbeeld docent, trainingsacteur of theatermaker op festivals.

PRO AUDIO EDUCATION NL MEER DAN ALLEEN EEN AUDIO OPLEIDING

Meer dan 20 jaar ervaring

Hermand brood acadmy

Charlotte van Gelder volgt een opleiding die vergelijkbaar is met die van de Herman Brood Academie. Ze doet Artiest/Drama aan het Deltion College in Zwolle en is niet bang dat ze later geen werk kan vinden.

“Natuurlijk zijn er veel studenten die het grote podium voor ogen hebben en ik natuurlijk ook. Dat is wel waar je voor gaat. Maar je moet ook realistisch blijven en je oriënteren op je vakgebied. Zeker in drama zijn er ook gewoon heel veel opties waarin de baangarantie wat hoger is. Je kunt ook aan de slag als bijvoorbeeld docent, trainingsacteur of theatermaker op festivals.

Het opheffen van deze studie vindt ze niet eerlijk. “Waarom zou je als hbo-student wel het recht hebben om je passie te volgen en als mbo-student niet?”

Onderwijsdirecteur Marianne Toussaint

Onderwijsdirecteur Marianne Toussaint van de Herman Brood Academie vindt het belangrijk dat er een mbo-opleiding blijft voor artiesten. 

Artiest zijn is gewoon een beroep. Als er geen mbo is, dan diskwalificeer je alle talenten die op het vmbo zitten. En daar zitten toch de meeste leerlingen op school. Ze benadrukt dat een praktijkopleiding voor muzikanten belangrijk is. “Bij ons staat het doen centraal, dat past perfect bij de praktijk van de popmuziek. Dat je een idee hebt, dat gaat uitwerken en gaat testen met een potentieel publiek. Dat is anders dan bij een hbo-opleiding als het conservatorium waarbij het theoretische gehalte veel hoger is.”

Onder de alumni van de opleiding prijken niet de minste namen: Martin Garrix, Nielson, Sevn Alias, Mr. Polska, Rondé en The Brahms. Het vandaag gepubliceerde advies moet een wildgroei aan afgestudeerden, waar nauwelijks werk voor is tegengaan.

Micha Bartelds

Micha Bartelds volgt de opleiding Zang op het Deltion College in Zwolle. Hij vindt dat de opleiding genoeg doet om de leerlingen ervan bewust te maken dat het niet voor iedereen is weggelegd om een gevierde popster te worden.

“Er wordt hier iedere week verteld dat er niet superveel baangarantie is in de top. Maar binnen de muziek zijn er genoeg andere dingen te doen. Ik denk dat de leerlingen hier dat ook echt zo zien en daar echt voor willen gaan. Je gaat niet een opleiding doen met de naïeve gedachte; ‘goh, ik ga een popster worden’.”

De Utrechtse opleiding vindt het logisch dat wildgroei moet worden tegengaan Maar zegt ook dat er nu al een strenge selectie wordt gemaakt. “Van de duizend aanmeldingen starten er ieder jaar honderd leerlingen.” Een oplossing ziet Toussaint eerder in een betere afstemming met andere opleidingen. “Gezamenlijk kunnen we ervoor zorgen dat de hoeveelheid en kwaliteit van de afgestudeerde studenten past bij de vraag van de markt.”

Maar aan hun bestaansrecht voor de artiestenopleiding twijfelen ze bij het Utrechtse mbo niet. “Onze ervaring is dat de geselecteerde studenten zeer kansrijk zijn om succesvol te worden in de muziekindustrie, of door te stromen naar een hbo-opleiding.”

Artikel NOS nieuws