DOLBY ATMOS – DE EVOLUTIE VAN GELUID WEERGAVE

Dolby Atmos, In de wereld van audio-entertainment heeft Dolby Atmos de afgelopen jaren de normen verlegd en een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we geluid ervaren. Met de indrukwekkende capaciteiten en revolutionaire technologie heeft Dolby Atmos de manier waarop films, tv-shows, muziek en videogames worden ervaren, volledig veranderd.

Omdat er veel vragen zijn over Dolby Atmos, volgt hier een beknopte uitleg over de oorsprong, vernieuwde toepassingen en technieken achter Dolby Atmos.

producer opleiding muziek producer

PRO AUDIO EDUCATION NL

De opleiding van en voor de professionals van nu en morgen.

DOLBY ATMOS – DE OORSPRONG

Ray Dolby richtte Dolby Laboratories op in 1965, wat een pionier werd in audiotechnologie. Van het beroemde Dolby Ruisreductiesysteem tot Dolby Surround en Dolby Digital. Het streven naar geluidsbeleving stond centraal binnen het bedrijf.

In 2012 maakte Dolby Atmos zijn debuut in de bioscoopwereld via de release van de Pixar-film “Brave”. Deze technologie oogstte lof voor het vermogen om geluid driedimensionaal te plaatsen, wat het publiek een volledig nieuwe en meeslepende ervaring gaf. Het succes van Dolby Atmos in de bioscoopwereld leidde tot zijn snelle opmars binnen andere vormen van entertainment. audioengineering

HOE WERKT HET

DolbyAtmos omarmt het concept van geluid gebaseerd op ‘objecten’. Geluid wordt niet via traditionele kanalen overgebracht, maar als verplaatsbare ‘objecten’ in een 3D-ruimte. Hierdoor krijgt geluid een precieze richting en natuurlijke beweging, wat resulteert in een meeslepende, realistische geluidsweergave. Bij thuisbioscoopopstellingen worden extra speakers boven en rondom gebruikt. Een typische thuisset-up kan luidsprekers boven en aan de zijkant van de luisteraar inzetten.

Ray Dolby

Ray Dolby

Hierdoor ontstaat een geluidsweergave die daadwerkelijk de ervaring biedt dat men zich in het midden van de actie bevindtDolbyAtmos heeft een diepgaande invloed gehad op de film- en televisiewereld. Filmmakers kunnen nu geluid plaatsen en bewegen in de ruimte.

Dit heeft een geheel nieuwe dimensie toegevoegd aan de creatieve gereedschapskist van de filmmaker. Regisseurs kunnen specifieke geluidseffecten nauwkeurig positioneren om een meer meeslepende kijkervaring te creëren.

Bijvoorbeeld, in een actiescène kunnen kogels van bovenaf lijken te komen en explosies kunnen zich om je heen verspreiden.

I am text block.

Testimonial Pro Audio Education NL

Client Image
  • Syzz (Ryan Fieret)
  • o.a. armada music, Lowly, Revealed Recordings, Revealed Recordings enzovoort

Ik heb gekozen voor een privé-traject en heb alles wat ik moest leren en meer binnen enkele lessen geleerd. Super blije mee.  

Client Image
  • Sebastian Crane (Bas Kranenburg)
  • o.a. Stamppot, Antarctic Records

Vanaf de eerste les wist ik dat ik bij deze producer opleiding goed zat en mijn muzikale kennis kon verbreden. Een echte aanrader voor zowel beginnende als ervaren muzikant!

I am text block.

DOLBY ATMOS – REVOLUTIE IN DE MUZIEKWERELD

Naast films en televisie heeft Dolby-Atmos ook de muziekwereld getransformeerd. Steeds meer artiesten en muziekproducenten omarmen deze technologie om producties meer diepte te geven. Traditionele stereomixen worden opnieuw uitgevonden in een driedimensionale geluidsruimte. Luisteraars kunnen het gevoel hebben dat ze zich midden in een concertzaal bevinden.

Streamingplatforms zoals Tidal en Amazon Music hebben Dolby Atmos-muziek toegevoegd aan hun aanbod, waardoor luisteraars toegang hebben tot een meeslepende geluidsbeleving die voorheen ondenkbaar was.

GAMING EN VIRTUAL REALITY

Dolby Atmos heeft ook zijn weg gevonden naar de wereld van videogames en virtual reality (VR). Gamers profiteren van een nauwkeurig geluidsbeeld dat hen helpt bij het lokaliseren van vijanden. Dit verhoogt niet alleen de onderdompeling. Maar kan ook een strategisch voordeel bieden in competitieve games. In de VR-ruimte biedt DolbyAtmos een extra laag van realisme, waarbij geluiden overeenkomen met de bewegingen van de gebruiker en helpen bij het creëren van een geloofwaardige virtuele omgeving.

PRO AUDIO EDUCATION NL

De opleiding van en voor de professionals van nu en morgen.

Dolby Atmos heeft de manier waarop we audio-entertainment ervaren voorgoed veranderd. Van films en televisie tot muziek en gaming, de technologie heeft een diepgaande invloed gehad op verschillende entertainmentindustrieën.

Door geluid driedimensionaal en nauwkeurig te plaatsen, biedt DolbyAtmos een ongeëvenaarde onderdompeling en realisme aan het publiek.

Terwijl Dolby Atmos blijft evolueren en zich verspreidt naar meer platforms en apparaten, kunnen we alleen maar anticiperen op een nog meeslependere en opwindende audio-ervaring in de toekomst.

Klaar om te creëren? Ontdek ons opleidingsoverzicht (link)en zet je eerste stap naar inspirerende trainingen, genomineerde opleiding op MBO+ HBO- niveau of een privé les geluidstechniek, muziekproductie, mixen en masteren van ons zeer ervaren docenten. Dolby Atmos

Dolby Atmos

Dolby Atmos