OUD STUDENTEN PRO AUDIO EDUCATION NL

Met meer dan 20 jaar ervaring als audio-opleider hebben wij bij Pro Audio Education NL veel nationale en internationale artiesten opgeleid en begeleid in hun carrière. Dj Flits

En dat heeft zijn vruchten afgeworpen. We zien dat onze oud-studenten letterlijk de hitlijsten, de tv- en video-mediawereld, en nationale en internationale festivals domineren.

Hieronder stellen we graag één van onze oud-studenten voor, Dj/ producer Flits

dj flits, recensies producer opleidingen
opleiding producer

Flits Dj Producer

Dj Flits is een dj/producer uit Nederland die zich richt op underground techno.

Zijn geluid wordt omschreven als underground en energiek. Als producer heeft zijn geluid repetitieve sequenties en funky drums met invloeden uit de oude school. Met als doel voor ogen: ‘Om mensen aan het dansen te krijgen’. Zijn inspiratie komt van moderne muziek, maar ook producers uit de jaren ’90 zijn een grote inspiratiebron voor hem.

Zijn producties en DJ-sets zijn uniek en herkenbaar. Proberen stil te blijven zitten tijdens het luisteren naar een van zijn sets of producties is een onmogelijke opgave.

“THIS IS OUT HOUSE” DJ FLITS

Het is waarschijnlijk niet de eerste stad waar je aan denkt bij het woord ’techno’, maar toch is er een aantal serieuze spelers uit Almere die de Amsterdamse scene verrijken. In deze interviewserie maak je kennis met de mensen uit Almere die zichzelf op de kaart zetten. In dit tweede en laatste deel: een interview met de artiesten Flits en Esoteric, die hun heil hebben gevonden in wat ze ‘rollade-techno’ zijn gaan noemen. “Op feesten is het de allerbeste techno om op te dansen.”

Ik kom aan bij een industrieterrein in Almere-Haven. Loop een stukje door en dan zwaait een deur open. Koen (dj Flits, red.) verwelkomt me in zijn studio. “Kom binnen, man. Lasse (Esoteric, red.) is wat later.”

De studio is erg knus ingericht. Er staat een bank, een salontafeltje en een kastje met tv en Playstation. Tegen een van de muren heeft dj Flits zijn dj-set staan: twee platenspelers, twee XDJ’s van Pioneer en een mixer. Achterin de keet heeft hij zijn productiehoekje gemaakt. Dat hoekje is ingericht met speakers en een aantal akoestische panelen. Verder maakt Flits (foto onder) enkel gebruik van zijn laptop en een kleine mixer.

Pro Audio Education NL

Klankvormers van Morgen: Bouw Je Toekomst met Muziekproductie!

ROLLADE TECHNO

Wanneer Lasse (foto onder) binnen is, kan het interview beginnen. Want wie zijn Flits en Esoteric? Net zoals de jongens van Frenzy uit de vorige aflevering, komen Flits en Esoteric uit Almere. Ze kennen elkaar van de middelbare school en hebben dezelfde vriendengroep, waar de Frenzy-crew ook onderdeel van uitmaakt.

Net als die crew gingen Flits en Esoteric vaak naar feesten in Amsterdam. Ook voor hen lag de focus eerst op harde techno, maar daar zijn ze tegenwoordig volledig van afgestapt. Flits en Esoteric hebben hun heil gevonden in de een stijl die ze zelf ‘rollade-techno’ noemen.

“De subtiele veranderingen en bewegingen zijn daarin erg belangrijk. De beats zijn erg loopy en daarom wat meer repetitief. We maken meestal gebruik van half bar loops waardoor er een constant, soort rollend ritme in de muziek komt wat deze rollende sound kenmerkt. Die is ooit met een rollade vergeleken, en dat is er gewoon altijd in gebleven.”

EERSTE COMMUNIE

De liefde voor die techno ontstond op een illegale rave van Eerste Communie. Flits: “Ik kende Eerste Communie al en had weleens setjes op hun Soundcloud geluisterd. Alleen toen ik daar aankwam, ging er echt een wereld voor me open. Ik heb 12 uur gedanst op dezelfde plek. De energie van die stijl is zo speciaal. Het had me direct te pakken.”

Esoteric kan dat beamen: “Ik kon zelf niet bij die Eerste Communie zijn, maar de vibe op zo’n feest is wat het speciaal maakt. Je hebt er een stuk minder dagjesmensen. Iedereen die daar komt heeft hetzelfde beeld van techno.”

Het was slechts een kwestie van tijd voordat ook Esoteric verliefd werd: “Ik raakte hooked toen Flits was begonnen met produceren in die stijl. Vanaf dat moment hebben we er ons allebei volledig op gestort.”

Ondertussen hebben Dj Flits en Esoteric die rollade-techno volledig eigen gemaakt. De diepe, minimalistische maar krachtige producties prikkelen enorm. De snelle, constante beats zetten aan tot dansen. Flits: “Als ik alleen zit te produceren, is het makkelijk om iets met veel funk te maken. De groove in die techno is zo sexy. Op feesten is het de allerbeste techno om op te dansen.” Esoteric vult aan: “De breaks zijn kort, er zit veel energie in. Het heeft echt iets magisch.”

Client Image

Ik heb gekozen voor een privé-traject en heb alles wat ik moest leren en meer binnen enkele lessen geleerd. Super blije mee.  

  • Syzz (Ryan Fieret)
  • o.a. armada music, Lowly, Revealed Recordings, Revealed Recordings enzovoort
Client Image

Vanaf de eerste les wist ik dat ik bij deze producer opleiding goed zat en mijn muzikale kennis kon verbreden. Een echte aanrader voor zowel beginnende als ervaren muzikant!

  • Sebastian Crane (Bas Kranenburg)
  • o.a. Stamppot, Antarctic Records

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorpe

SUPPORT EN VERTROUWEN

De stijl waarin Flits en Esoteric produceren is enorm populair in de moderne technoscene. De tracks van het tweetal worden dan ook wereldwijd gedraaid. Esoteric werd door onder andere Phil Berg van het Duitse Schimmer Records gedraaid. Flits kreeg support van Nederlandse bodem in de persoon van Laura van Hal en Eerste Communie-resident MARRØN.

Een van de eerste organisaties die het talent van Flits en Esoteric herkende, was het Amsterdamse Orphic. Esoteric: “Je merkt aan Orphic echt heel erg dat ze talent stimuleren. Het is een heel hechte familie.”

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorpe

SUPPORT

De top dj producer voelde de support van Orphic zelf erg sterk: “Zij hebben mij vanaf dag 1 gesteund. Ik heb heel veel kansen van ze gekregen. Orphic is samen met Eerste Communie een plek waar ik deze soort techno heb ontdekt. Het betekent dus echt veel voor me dat zij me supporten.”

Al voordat Flits überhaupt iets op zijn Soundcloud had staan, mocht hij voor Orphic al een podcast opnemen. Diezelfde podcast is op het moment van schrijven meer dan 6500 keer beluisterd.

Artikel: 14 juni 2021. “this is our house”

producer dj flits