opleiding geluidstechniek, opleiding geluidstechnicus

OPLEIDING DETAILS

     Hoofdstukken
14
     Toetsen
5
     Tijd
52 weken
      Niveau
MID level
     Start datum
11 maart 2024
    Beschikbare plekken
10
     Verplichte intake
Ja

MASTER THE MIX: ONTKETEN JE POTENTIEEL MET DE OPLEIDING TOT GELUIDSTECHNICUS

Heb je een passie voor muziek? Droom je ervan om de perfecte soundscapes te creëren die het publiek boeien en een blijvende impact achterlaten? Zoek niet verder, want wij hebben de sleutel tot het ontsluiten van je potentieel met de opleiding geluidstechnicus. In de steeds veranderende wereld van muziekproductie is het beheersen van de kunst van het mixen cruciaal voor het maken van opnames van professionele kwaliteit. opleiding geluidstechnicus

OVER DE OPLEIDING

Tijdens deze deeltijd avond opleiding geluidstechnicus werken we één keer per week gedurende een periode van één jaar samen aan het ontwikkelen van jouw vaardigheden.

Tijdens deze deeltijd avondopleiding voor geluidstechnicus werken we één keer per week gedurende een periode van één jaar samen aan het ontwikkelen van jouw vaardigheden. Van het begrijpen van de basisprincipes van geluid tot het leren van de technieken die worden gebruikt door professionals uit de industrie, we hebben een uitgebreid curriculum samengesteld dat alles omvat.

Of je nu een beginner bent die je carrière een kickstart wil geven of een ervaren audioliefhebber die zijn vaardigheden wil verfijnen, ons programma is ontworpen voor alle niveaus. Bereid je voor op een ongeëvenaarde geluidsreis en ontketen je ware potentieel als geluidstechnicus. Doe vandaag nog mee en laat je creativiteit de vrije loop.

WAT GA JE ALLEMAAL LEREN

Als geluidstechnicus speel je een essentiële rol in de muziekproductie. Je bent verantwoordelijk voor het opnemen, mixen en masteren van geluid om de gewenste sonische kwaliteit te bereiken. Je werkt nauw samen met artiesten en producers om hun visie tot leven te brengen. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat elk instrument en elke stem op de juiste manier wordt vastgelegd en gemixt, zodat het eindresultaat een professionele en meeslepende luisterervaring biedt.

“Een geluidstechnicus moet zowel technisch onderlegd als creatief zijn, en in staat zijn om te werken met geavanceerde apparatuur en software.”

Een belangrijk aspect van het werk van een geluidstechnicus is het begrijpen van akoestiek. Je moet weten hoe verschillende frequenties werken en hoe ze elkaar beïnvloeden. Ook moet je bekend zijn met verschillende soorten microfoons en opnameapparatuur, zodat je de juiste apparatuur kunt kiezen voor elke situatie. Daarnaast moet je vertrouwd zijn met mixtechnieken, zoals eq’en, compressie, reverb en delay, om de gewenste klankkleur en ruimtelijkheid te creëren.

WAT WORDT BEHANDELD TIJDES DE OPLEIDING opleiding geluidstechnicus

 • Module 1 – Studiotechniek (en)
 • Module 2 – Live productie technieken

Het volgen van een geluidstechnicus opleiding is van cruciaal belang om je vaardigheden te ontwikkelen en te verfijnen. Hoewel sommige mensen misschien denken dat het mixen van geluid eenvoudig is, is het eigenlijk een complexe kunst die veel technische kennis en ervaring vereist. Een goede geluidstechnicus kan het verschil maken tussen een matige opname en een professionele productie die indruk maakt op het publiek.

Tijdens deze opleiding als geluidstechnicus leer je niet alleen de technische aspecten van het mixen, maar ook de artistieke en creatieve aspecten. Je leert hoe je de emotie en sfeer van een nummer kunt overbrengen door de juiste mixbeslissingen te nemen. Daarnaast krijg je de kans om te werken met professionele apparatuur en software, zodat je hands-on ervaring kunt opdoen..

WAT WORDT BEHANDELD,

 • Geluidstechniek niveau 1 – Geluidstheorie
 • Geluidstechniek niveau 2 – Live en Studiotechniek (en)
 • Geluidstechniek niveau 3 – Gehoortraining
 • Geluidstechniek niveau 4 – Akoustiek
 • Geluidstechniek niveau 5 – Analoog VS Digitaal
 • Geluidstechniek niveau 6 – Dynamics
 • Geluidstechniek niveau 7 – EQ, delay en reverb

Ontdek hoe je van iedere live opname, groot of klein, tot een succes maakt. Dit onderdeel bestaat uit 7 onderdelen waar je de meest voorkomende live situaties leert kennen en ontdek hoe je in deze situaties dient te handelen. opleiding geluidstechnicus

WAT WORDT BEHANDELD,

 • Geluidstechniek niveau 8 – Microfoons
 • Geluidstechniek niveau 9 – Routing
 • Geluidstechniek niveau 10 – Overige apparatuur
 • Geluidstechniek niveau 11 – Waar dien je rekening mee te houden
 • Geluidstechniek niveau 12 – Microfoon plaatsing
 • Geluidstechniek niveau 13 – Basis bewerking studiotechnieken
 • Geluidstechniek niveau 14 – Geavanceerde bewerkingstechnieken

Het aanvullend lesmateriaal zal worden uitgereikt in boekvorm en video tutorials.

VAARDIGHEDEN EN KWALITEITEN DIE NODIG ZIJN VOOR GELUIDSTECHNICUS

Het werk van een geluidstechnicus vereist een breed scala aan vaardigheden en kwaliteiten. Naast het hebben van een goed gehoor en gevoel voor muziek, moet je ook technisch onderlegd zijn en bekend zijn met verschillende audioapparatuur en software. Een goede geluidstechnicus kan snel problemen oplossen en zich aanpassen aan verschillende situaties.

Daarnaast is het belangrijk om goede communicatieve vaardigheden te hebben, omdat je nauw samenwerkt met artiesten, producers en andere professionals in de muziekindustrie. Je moet in staat zijn om te luisteren naar de wensen en behoeften van anderen en deze te vertalen naar de juiste mixbeslissingen. Ook moet je in staat zijn om feedback te ontvangen en te geven, zodat je kunt blijven groeien en je vaardigheden kunt verbeteren.

ESSENTIELE APPARATUUR EN SOFTWARE VOOR GELUIDSTECHNICUS

Als geluidstechnicus heb je bepaalde essentiële apparatuur en software nodig om je werk goed te kunnen doen. Een van de belangrijkste stukken apparatuur is een goede set studio-monitors. Deze luidsprekers zijn speciaal ontworpen om een nauwkeurige weergave van geluid te bieden, zodat je de mix op de juiste manier kunt beoordelen. Daarnaast heb je een audio-interface nodig om je microfoons en andere externe apparatuur aan te sluiten op je computer.

Op het gebied van software zijn er verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van je voorkeur en budget.

PRAKTIJKERVARING EN STAGES IN GELUIDSTECHNICUS

Naast het volgen van een geluidstechnicus trainingsprogramma is het ook belangrijk om praktijkervaring op te doen. Dit kan worden bereikt door stages te lopen bij lokale opnamestudio’s of live geluidstechnicus te worden bij concerten en evenementen. Door praktijkervaring op te doen, krijg je de kans om je vaardigheden in de praktijk te brengen en te leren van professionals in het veld. Daarnaast kun je waardevolle connecties en netwerken opbouwen die je kunnen helpen bij het vinden van werk in de toekomst.

Het is ook een goed idee om je eigen projecten te starten en je mixvaardigheden te oefenen. Dit kan variëren van het opnemen en mixen van nummers voor lokale bands tot het maken van geluidseffecten voor films en videogames. Door je eigen projecten te starten, kun je je creativiteit de vrije loop laten en je portfolio opbouwen.

NETWERKEN EN CONNECTIES IN DE INDUSTRIE OPBOUWEN

Het opbouwen van netwerken en connecties in de muziekindustrie is cruciaal voor je succes als geluidstechnicus. Dit kan worden bereikt door deel te nemen aan industrie-evenementen, conferenties en workshops. Hier krijg je de kans om andere professionals te ontmoeten en je werk te laten zien. Daarnaast kun je lid worden van online community’ s en forums waar geluidstechnici samenkomen om ideeën en ervaringen uit te wisselen.

DOCENTENTEAM

Het docententeam bestaat uit vaste docenten die naast lesgeven ook allemaal actief zijn in het werkveld, oud studenten, professionals die masterclasses verzorgen en grote artiesten die tijdens luistersessies je werk beoordelen.

TOELATINGSEISEN

Docenten van de opleiding beoordelen je tijdens de kennismaking op je skills, creativiteit, motivatie en je profiel. Op basis van de beoordeling word je wel of niet aangenomen. Studenten dienen na aanmelding in bezit te zijn van een goede computer, audio interface, de nodige software, speakers en of een goede koptelefoon.

Bij onze opleidingen kan je geen gebruik maken van vrijstellingen.

NA DE OPLEIDING

Na je opleiding ben je afgestudeerd als Podium studio technicus Pro Audio Education NL.

Om de kwaliteit van onze opleidingen te bewaken worden onze interne examens door derde afgenomen en beoordeeld. Je bent bij ons dus niet automatische geslaagd bij deelname.

PRIJZEN

 • Prijs deeltijdtraject live geluid, 5 termijnen betaling, 1ste termijn €1495,– overige 4 termijnen €429,- (*)
 • 133,5 praktijk/ privé lessen, 63 uur theorielessen.

AANVULLENDE INFORMATIE

 • Lestijden: 18:30 – 22:00
 • Minimale leeftijd 17 jaar

HOE MOET IK ME AANMELDEN?

De aanmeldprocedure voor onze opleidingen is als volgt.

 • Druk op de link “Contact studiemedewerker. opleiding geluidstechnicus
 • Na 2 werkdagen word je gecontacteerd voor het inplannen van een kennismakingsgesprek.
 • Tijdens het kennismakingsgesprek zal de docent beoordelen of jij voldoet aan onze toelatingseisen om de opleiding succesvol af te ronden. Daarnaast word je geïnformeerd over de structuur van de opleiding, onze voorwaarden, waaronder de algemene voorwaarden opgesteld door het NRTO en de consumentenbond, de gedragscode en ons examenreglement.
 • Voldoe jij aan deze eisen dan verwerken wij je aanmelding binnen 2 werkdagen

AANMELDEN

Wil jij je aanmelden voor de opleiding Podium studio technicus? Druk dan op de knop hieronder en onze studiemedewerker zal binnen 2 werkdagen contact met je opnemen voor het inplannen van een kennismakingsgesprek.

TESTIMONIALS

Na al een tijdje zelf geleerd te mixen, besloot ik een cursus bij PAE te volgen. Heel veel geleerd over mixen en nu in korte tijd enorm vooruit gegaan. Ik raad dan ook iedereen deze opleiding aan die meer wil weten over mixen.

Abel Romijn, Armada Music

Top opleiding, ook als je alles wil weten over het mixen en masteren op professioneel niveau.

Tibari Bahaj, TB Mix&Master / Top Notch records

Vanaf de eerste les wist ik dat ik bij deze opleiding goed zat en mijn muzikale kennis kon verbreden. Een echte aanrader voor zowel beginnende als ervaren muzikant!

Bas Kranenburg, Antartic Records

Na jarenlang producties te hebben gemaakt voor verschillende doeleinden kwam ik via een krantenartikel bij Pro Audio Education. Het bleek een schot in de roos. Alle punten waarop ik vastliep in mijn producties werden behandeld, vanaf het samplen tot aan het masteren. Er is tijdens de les veel tijd voor eigen inbreng. Ik kan iedereen de opleidingen van Pro Audio Education aanraden.

Tim Muller, MOAN Records

Na al een aantal jaren produceren heb ik op advies van een aantal vrienden een opleiding gevolgd bij Pro Audio Education. Mijn releases zijn stukken verbeterd en door de persoonlijke begeleiding heb ik mijn work-flow kunnen optimaliseren.

Robin Fetter, Armada Music

Ik heb hier veel geleerd, wat natuurlijk het belangrijkste is. De docent kan ook goed inspelen op de behoefden van de leerling of groep. De apparatuur waar we mee konden werken was van hoge kwaliteit. Ik heb het gevoel dat ik hier echt iets mee kan dus al met al een goede opleiding.

Ian beekman,

Anderhalf jaar geleden ben ik op zoek gegaan naar een opleiding tot muziek producer. Uiteindelijk is mijn keuze op Pro Audio Education gevallen, en daar heb ik absoluut geen spijt van. Edward Renes (docent/eigenaar) heeft zelf de nodige ervaring in de muziekindustrie. De lessen zijn heel leerzaam.

Ik wilde me graag focussen op produceren en mixen, dus hier wordt tijdens mijn privélessen veel aandacht aan besteed. Mocht je meer geïnteresseerd zijn in geluidstechniek, dan krijgen deze lessen een andere invulling. Kortom, er is veel persoonlijke aandacht en de lessen sluiten aan de bij de wensen van de student.

Ik vind Pro Audio Education een aanrader. 😀

Saskia Iris,

Als autodidact was ik al jaren actief met muziek productie voordat ik aan de deeltijd opleiding Electronic Music Production begon. De basis van het produceren had ik zelf snel door, veel muziek luisteren doet wonderen. Ik bleef voor m’n gevoel echter te lang hangen op de laatste stappen voor het verkrijgen van een professionelere sound. Pro Audio Education heeft mij hierin enorm geholpen. Geen Youtube ………..

Roger de Graaf

Ben lang op zoek geweest naar een goede en betaalbare opleiding. Bij Pro Audio Education uitgekomen. Een stevige opleiding waar je veel persoonlijke aandacht krijgt, voelde meteen goed aan bij de intake. Volg de opleiding nu al voor de periode van ongeveer een jaar en heb al veel meer geleerd dan in de periode waarin ik zelf aan het prutsen was.
Het maatwerk, theorie en praktijk aangepast aan de persoonlijke wensen en interesses, spreekt mij erg aan. Goede docenten en een leuke en gezellige groep waarin iedereen hard aan zijn/haar doelen werkt in een gezellige en ontspannen sfeer.

Pieter Binnendijk

Een pittige en zeer gedegen opleiding. In een korte tijd krijg je de mogelijkheid om heel veel te leren. Deskundigheid met een goede saus van humor maken de lessen leuk. Wat de opleiding uniek maakt is het feit dat “jouw persoonlijke wensen/doelen” ook echt uitgebreid aan bod komen, mits je bereid bent daar zelf keihard voor te werken. Voor mij de perfecte keuze geweest!

Erwin Griesheimer

Na het volgen van een audio opleiding in Amsterdam, waar ik na een aantal maanden al gestopt ben gestopt, was ik in het begin vrij sceptisch over de opleiding geluidstechnicus media art’s van Pro Audio Education.
Achteraf gezien ben ik zeer blij dat ik deze opleiding gevolgd heb. Met name de inhoudelijke kennis van de docent en de goede persoonlijke begeleiding hebben mijn kennis en vaardigheden omtrent audio sterk verbeterd. Deze opleiding is echt een aanrader voor mensen die muziek willen produceren of op een andere wijze met audio willen werken.

Marcel Benoist