Wat bepaald de beste Muziekproductieopleiding

Muziekproductie en muziekproductieopleidingen is de afgelopen jaren een zeer populaire en lucratieve industrie geworden. Artiesten en producers van over de hele wereld creëren, delen en verkopen hun muziek met het grote publiek. Dit heeft geleid tot een enorme toename van het aantal muziekproductieopleidingen. Maar wat bepaalt nu precies een goede muziekproductieopleiding?

Hieronder een overzicht waar een audio opleider minimaal aan dient te voldoen.

Een goede muziekproductieopleiding moet beschikken over moderne faciliteiten en apparatuur. De opleiding moet studenten de mogelijkheid bieden om te werken met de nieuwste technologie en software die in de muziekindustrie gebruikt worden. Dit betekent dat de opleiding moet investeren in studio’s, mengpanelen, synthesizers, software en andere apparatuur die nodig zijn voor een hoogwaardige muziekproductie.

muziekproductieopleiding

Wat bepaald de beste muziekproductieopleiding

Docenten zijn een cruciaal onderdeel van een goede muziekproductieopleiding. De docenten moeten niet alleen over uitgebreide kennis van muziekproductie beschikken, maar ook over een passie voor lesgeven en de wil om studenten te helpen bij hun persoonlijke groei en ontwikkeling. Docenten die zelf ervaring hebben in de muziekindustrie en die op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen, kunnen studenten helpen om inzicht te krijgen in de industrie en hun eigen creatieve proces.

Het curriculum van een goede muziekproductieopleiding moet uitgebreid en uitdagend zijn. Studenten moeten een breed scala aan onderwerpen bestuderen, waaronder muziektheorie, compositie, geluidstechniek, mixen en mastering. Het curriculum moet ook worden bijgewerkt om rekening te houden met de nieuwste ontwikkelingen in de industrie. Een goede muziekproductieopleiding moet studenten voorbereiden op het werken in de industrie en hun creatieve vaardigheden ontwikkelen.

Muziekproductieopleiding Producer Techno producer Dave Clarke Masterclass

Wat bepaald de beste muziekproductieopleiding

Een goede muziekproductieopleiding moet studenten de mogelijkheid bieden om praktische ervaring op te doen. Dit kan worden bereikt door stages, projecten of opdrachten die studenten de kans geven om samen te werken met artiesten, producenten en andere professionals in de industrie. Praktische ervaring is cruciaal om te begrijpen hoe de muziekindustrie werkt en hoe muziek wordt gemaakt en geproduceerd.

Een goede muziekproductieopleiding moet studenten de mogelijkheid bieden om hun netwerk uit te breiden. Dit kan worden bereikt door middel van stages, projecten of opdrachten die studenten de kans geven om samen te werken met professionals in de muziekindustrie. Door het opbouwen van een netwerk kunnen studenten hun kansen vergroten om een carrière te beginnen in de muziekindustrie.

Welke muziekproductieopleiding past nu het beste bij jou?

Welke muziekproductieopleiding past nu het beste bij jou? Dit is een lastige vraag. Er zijn aanbieders van audio-opleidingen die beloftes doen zoals “na de opleiding word je zeker aangenomen op ………” of “na de opleiding word je zeker getekend bij een platenlabel”. Studenten betalen tot wel €16.000 per jaar voor deze uitspraken. Helaas is de realiteit anders.

In vijf jaar tijd hebben wij als professionals aanbieder van audio opleidingen geen enkele student bij dit soort aanbieders werkelijk zien doorbreken. En dit dit geld niet alleen voor particulier opleidingen.

Dit is zeer betreurenswaardig en niet goed voor de Nederlandse muziek industrie. Kan dit anders? Ja zeker wij als audio opleider zien wel onze oud studenten jaar op jaar de Buma Stemra-awards winnen, op de grootste festivals wereld wijd staan of de Beatport chart domineren.  Hoe dit kan heeft ons inzien meer te maken met de beperkte kennis in het huidige aanbod.

Conclusie, helaas is de kwaliteit van audio-opleidingen niet gelijkwaardig gegroeid met de vraag. We zien zelfs dat door de grote vraag naar opleidingen en beperkte kennis en creativieit aanbieders onze website, algemene voorwaarden en lesmateriaal (zo goed als mogelijk) kopiëren. Maar met het kopiëren van een concept kun je niet meer dan twintig jaar ervaring overnemen, hoe goed je ook denk dat je bent als producer.

Met dit artikel willen we je dan ook waarschuwen voor de huidige cowboy-cultuur rond muziekproductie-opleidingen. De Nederlandse wet geeft niet aan hoe de kwaliteit van een particuliere opleiding moet zijn. De enige beoordeling die momenteel plaatsvindt, is op basis van omzet en examenreglementen. Dit betekent dat de overheid de beoordeling van een particuliere opleiding baseert op de omzet van de onderneming.

Door deze wetgeving en de enorme bedragen die betaald worden voor een opleiding zien we nu aanbieders die hun tarieven verhogen en dat de aanbieders met de grootste omzet de markt steeds meer domineren. Dit is niet goed voor de muziek en voor mensen die een audio-opleiding zoeken. Een opleider moet in onze ogen beoordeeld worden op kwaliteit en niet op onzinnige uitspraken of marketingtechnieken.